Marchew
Dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, występuje w strefie umiarkowanej i podzwrotnikowej (Europa, Azja. pn. Afryka). Dzika marchew jest porzpowszechniona w całej Polsce. Jako roślina jadalna jest znana od ok. 2 tys. lat p.n.e. Obecnie uprawia sie liczne odmiany marchewki jadalnej i pastewnej. Na początku uprawy tworze rozetę pierzastodzielny liści i mięsisty korzeń. W drugim roku pęd kwiatowy sięga wysokości 40-100 cm. Posiada drobne białe kwiaty. Marchewka jadalkna ma korzeń kulisty, owalny, cylindryczny, barwy pomarańczowoczerwonej.
Marchew ma dużą wartość biologiczną ze względu na wysoką zawartość karotenoidów, cukrów, soli mineralnych i innych.
Marchew spożywana jest na surowo lub po ugotowaniu, w postaci soków, konserw i innych.
Ile waży marchewka?
1 marchewka waży 60 g
Jakie wartości odżywcze ma marchewka?
100 g. marchewek zawiera: 1 g białek 0.2 g tłuszczów 5.1 g węglowodanów1 marchewka zawiera: 0.6 g białek 0.12 g tłuszczów 3.06 g węglowodanów
1 kg marchewek to...?
Około 16.7 szt. marchewek waży 1 kg.
Jaka jest wartość energetyczna marchewek?
27 kcal to wartość energetyczna 100 gram marchewek.