Świnia
Jest to zwierzę hodowlane udomowione ok. 7000 lat przed naszą erą. Świnie hodowano głownie dla mięsa, tłuszczu, skóry i podrobów. Należy do gromady ssaków z rzędu parzystokopytnych.
Historia
Przodkiem świni był dzik, który został udomowiony najpierw w Azji, a następnie w Europie. Podczas długiego procesu udomawiania zmienił się wygląd świni. Współczesne świnie różnią się proporcjami ciała w znacznym stopniu od przodków. Zwierzęta przystosowały się do warunków życia stworzonych przez ludzi. Zmienił się tryb życia, z nocnego na dzienny oraz rozród. Pierwotnie świnie miały tylko jeden okres rozrodu, który przypadał na grudzień, a ówcześnie trwa on przez cały rok.
Nazwy świni
- knur – samiec świni domowej zdolny do użytkowania rozpłodowego
- locha (maciora) – dorosła samica świni domowej użytkowana rozpłodowo
- locha prośna (ciężarna) – samica bez powtarzającej się rui, później z zewnętrznymi oznakami ciąży
- locha luźna (jałowa) – samica po zakończonym okresie karmienia prosiąt, przed nowym zapłodnieniem
- locha karmiąca – samica po wyproszeniu odchowująca prosięta do czasu ich odsadzenia
- locha użytkowa – dorosła samica użytkowana w kierunku wykorzystania zdolności do rozmnażania
- locha zarodowa – samica świni wpisana do ksiąg zwierząt zarodowych, użytkowana w kierunku wykorzystania zdolności do przekazywania cennych cech potomstwu
- prosię – młoda świnia w wieku od urodzenia do 12 tygodnia życia
- prosię ssące – młoda świnia w wieku od urodzenia do odsadzenia od matki (w wieku 4-8 tygodni)
- prosię odsadzone – młoda świnia po odłączeniu od maciory w wieku 12 tygodni
- warchlak – młoda świnia w wieku 12-18 tygodni
- knurek hodowlany – młody samiec wyselekcjonowany i przeznaczony do hodowli w wieku 4-8 miesięcy
- tucznik – świnia od 4 miesiąca życia tuczona do określonej masy ciała (w zależności od rodzaju tuczu) następnie przeznaczana na ubój
- wieprz – osobnik płci męskiej wykastrowany i przeznaczony na tucz.
Waga świni
Świnie mogą osiągać różne wagi w zależności od wieku, rasy, rodzaju i płci. I tak: