IleToWaży.pl

Ile co waży? Sprawdź u nas!

12
lut

Jajko

Jajko

Jaja są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Temperatura zamarzania jaja waha się w granicach od -0,7 do +0,8°C.  Jajka ścinają się w temperaturach: 65-70°C – żółtko60-70°C – białko. 

Kurze jajko składa się średnio w 74,8% z wody. Jaja są bogate w witaminy A, D i niektóre z grupy B.

Z jajek wytwarza się potrawy: jajecznica, jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, jajko na półtwardo (mollet), omlet, jajko w koszulce, pasta jajeczna, kogel-mogel, jaja kiszone i wiele innych.

Jajka dzieli się na klasy A, B i C. A – świeże, B – utrwalone, C – niesortowane.

Jajko

1 jajko waży 65 g

Jakie wartości odżywcze ma jajko?

100 g. jajek zawiera: 12.5 g białek 9.7 g tłuszczów 0.6 g węglowodanów

1 jajko zawiera: 8.13 g białek 6.31 g tłuszczów 0.39 g węglowodanów

1 kg jajek to...?

Około 15.4 szt. jajek waży 1 kg.

Jaka jest wartość energetyczna jajek?

139 kcal to wartość energetyczna 100 gram jajek.

Kategorie: Kuchnia

Comments are closed.