Jajko
Jaja są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Temperatura zamarzania jaja waha się w granicach od -0,7 do +0,8°C. Jajka ścinają się w temperaturach: 65-70°C – żółtko, 60-70°C – białko.
Kurze jajko składa się średnio w 74,8% z wody. Jaja są bogate w witaminy A, D i niektóre z grupy B.
Z jajek wytwarza się potrawy: jajecznica, jajko sadzone, jajko na miękko, jajko na twardo, jajko na półtwardo (mollet), omlet, jajko w koszulce, pasta jajeczna, kogel-mogel, jaja kiszone i wiele innych.
Jajka dzieli się na klasy A, B i C. A – świeże, B – utrwalone, C – niesortowane.
Jajko
1 jajko waży 65 g
Jakie wartości odżywcze ma jajko?
100 g. jajek zawiera: 12.5 g białek 9.7 g tłuszczów 0.6 g węglowodanów1 jajko zawiera: 8.13 g białek 6.31 g tłuszczów 0.39 g węglowodanów
1 kg jajek to...?
Około 15.4 szt. jajek waży 1 kg.
Jaka jest wartość energetyczna jajek?
139 kcal to wartość energetyczna 100 gram jajek.